SAKMAR
KIRMIZI ET




Terbiyeli Kuzu Şiş

Malzemeler

350 Gr Kuzu But (incik hariç) ya da Kuzu Sırt Eti 150 Gr Kuyruk Yağı 2 Yemek Kaşığı Çok Sulu Yoğurt 2 Diş Sarımsak 2 Tatlı Kaşığı Karabiber 2 Çay Kaşığı Kimyon 1 Tatlı Kaşığı Kekik 1 Tatlı Kaşığı Biber Salçası 1 Tatlı Kaşığı Toz Biber 1/2 Çay Bardağı Sıvı Yağ Soğan Piyazı İçin 1 Adet Orta Boy Kuru Soğan 1/2 Demet Maydanoz 2 Tatlı Kaşığı Sumak 1 Tatlı Kaşığı Pul Biber Tuz Garnitür İçin 1 Adet Domates 2-3 Adet Sivri Biber Servis İçin Lavaş Ekmek

Yapılışı

Kuzu etimizi baş parmak boğumu kadar küp küp doğrayalım. Kuyruk yağımızı da biraz daha küçük küpler halinde doğrayalım. Bir kaseye dövülmüş sarımsaklarımızı, baharatları, yoğurdu ve sıvı yağımızı ekleyerek iyice karıştıralım. Etleri ve kuyruk yağlarını bu karışım ile iyice harmanlayalım.Daha sonra üstünü bir streç film ile kapatarak buzdolabında en az 2-3 saat dinlendirmeye alalım. Terbiyede yeteri kadar dinlendirdikten sonra kebap şişlerimize etlerimizi ve kuyruk yağlarımızı *saplayalım. Şişe önce bir adet kuzu eti saplıyoruz. Ardından bir adet kuyruk yağı. Daha sonra iki adet kuzu etinin ardından bir adet kuyruk yağı ve bir adet kuzu eti daha saplayarak bir şişi tamamlıyoruz. Şişe etlerimizi sapladıktan sonra avucumuzla sıkarak fazla yağ ve terbiyenin etten ayrılmasını sağlıyoruz. Bu sıkma işlemi ile aynı zamanda et ve kuyruk yağı dizisinin şiş üstünde yayılmasını da sağlamış olacağız. Çok sıkışık olmamaları gerekiyor. Şişlerin pişirilmesi için öncelikli tercih edilecek pişirme aracı mangal olmalıdır. Mangalda pişirmek için “Mangalın Sırları” başlıklı yazıya bir göz atabilirsiniz. Mangal imkanımız yok ise fırınımızı ızgara konumuna getirebilir ya da tezgah üstü elektrikli ızgara kullanabiliriz. Şişleri pişirirken mutlaka domates ve yeşil biber de pişirmeliyiz. Şişleri pişirirken sık çevirmek gerekir. Bu esnada akmaya başlayan yağları lavaş ekmek arasına almalısınız. Şişlerin pişiriminin tamamlanmasına yakın lavaş ekmekleri şişlerin üzerinde biraz tutarak ısıtın. Servis yaparken tabağın üstüne bir miktar lavaş ekmek sermek ve şişlerin tabağa direkt temasını engellemek çok önemlidir. Pişen şişlerimizi lavaş ekmeğimiz üstünde servise hazırlarken kuru soğanımızı soyup ikiye böldükten sonra ince yarım halkalar halinde doğrayalım. Maydanozumuzun saplarını aldıktan sonra ince kıyalım. Önce soğanı pul biber, tuz ve sumak ile ezerek iyice karıştıralım. Daha sonra da ince kıyılmış maydanozlarımızı ilave ederek tekrar karıştıralım. Bu karışıma limon da ekleyebilirsiniz. Terbiyeli kuzu şişimizi; lavaş ekmeğimi üstünde şişlerimiz, yanında soğan piyazımız, pişmiş biberimiz, pişmiş domatesimiz ve acı turşu biberimiz ile servis yapalım. Püf Noktası : Etinizi terbiyede mümkün olduğunca fazla dinlendirmeye çalışın. Mümkünse pişirmeden bir gün önce hazırlıklarınızı yapın. Servisi dürüm şeklinde yapacaksanız soğan piyazı içine minik küpler halinde doğranmış domates ilavesi yapın ve karıştırın. lavaş içine önce bu piyazı sıralayın. Şişleri üzerine çektikten sonra lavaşınızı sarabilirsiniz.